Gyulladásos Mellrák
Gyulladásos mellrák meghatározása

A GYULLADÁSOS MELLRÁK (Mastitis carcinomatosa) egy meglehetosen gyors lefolyású ritka ráktípus, amelyet automatikusan III/b stádiumú ráknak minosítenek a diagnózis felállításakor. Ezen ráktípus érdekessége, hogy nem mutatható ki hagyományos rákdiagnosztikai módszerekkel, mint például mammográfia vagy untrahangos szonográfia. Nemzetközi statisztikák szerint az összes férfiakban és nokben észlelheto rákok 5-10%-a ebbe a rákfajtába tartozik. Magyarországon ez a ráktipus az összes emlorákok mindegy 3%-a.

A gyulladásos mellrák azonnali és agresszív terápiát igényel. Kemoterápia, sugárkezelés és hormonterápia jönnek szóba. A mell mutéti eltávolítása - a mastectomia- csak ritkán indikált, a prognózist kevéssé befolyásolja. Ez a kezelési mód eltér a mellrák hagyományos kezelési protokolljától.

A gyulladásos mellrák sajátossága, hogy magas arányban újul ki kezelés után és a prognózisa rendkívül kedvezotlen. Az összes mellrák fajták közül a gyulladásos mellrák ismerten a legkedvezotlenebb lefolyású és hamar, rendszerint egy éven belül a diagnózis után, halálhoz vezet. E rákfajta korai felismerése a tünetek ismeretén alapul és a korán elkezdett agresszív kezelés valamelyes javulást hozhat a betegség gyors lefolyását tekintve. A kemoterápiás kezelést leggyakrabban a diagnózis felállítása utáni napokban megkezdik.

Az általános elképzelés szerint az emloben fejlodo daganat, vagy csomó észlelése esetén szükséges csak onkológiai szakorvost felkeresni. A gyulladásos mellrák egyik legfontosabb sajátsága, hogy nem egy, a mellben tapintható csomó formájában jelentkezik és ezért diagnózisa rendkívül nehéz. Mammográfiás vagy ultraszonográfiás vizsgálómódszerek általában nem elégségesek a betegség felderítésére.

Gyulladásos mellrák leggyakrabban a daganatos sejtek kis csoportjainak hálózat-szeru kiterjedésével terjed. Ezért csomó és jól körülírható, nyomásra érzékeny terület nem érzékelheto a betegség korai stádiumában. A daganatos sejtek viszont korán elzárják a bor alatt futó nyirokcsatornákat, amely sajátos bortüneteket okoz. A daganat feletti bor gyulladt, ödémás és meleg. A betegség korán észlelheto jelei a gyorsan növo, olykor fájdalmas emlo-megnagyobbodás, a mellek nyomásérzékenysége és tömöttsége, tapintható körülírt elváltozás nélkül.

A gyulladásos mellrákban szenvedo nok és férfiak többsége eloször a mellek gyulladásával kerül kezelésre és a legtöbb orvos aki nem ismeri a gyulladásos mellrák tüneteit antibiotikus terápiával próbálkozik. Ez annál valószínubb, mert a gyulladásos mellrák és a mell gyulladásos betegségei nagyon hasonlítanak egymásra. Néhány héten belül azonban nyilvánvalóvá válik, hogy az antibiotikus terápia hatástalan és ilyenkor a kezeloorvos leggyakrabban mell biopsziát rendel el, aminek segítségével a diagnózis nagy biztonsaggal felállítható.

Gyulladásos mellrákot sok esetben diagnosztizáltak már fiatal nobetegekben, akik többsége manapság egy nemzetközileg fenntartott támogatói csoporthoz tartoznak, ahol tapasztalataikkal és tanácsaikkal másokat segítenek. Külön érdekessége a betegségnek, hogy a fiatal nobetegek nagy százaléka terhesség vagy szoptatás alatt kerül gyulladásos mellrák diagnózisával gyógyintézetbe. A szoptatással és terhességgel járó mellduzzanat különösen megnehezíti a betegség korai diagnózisát és a fiatal nobetegek többsége a helyes diagnózis felállításának pillanatában mar IV-es stádiumú, meglehetosen elorehaladott rákban szenved.

A következokben részletesen ismertetjük a gyulladásos mellrák tüneteit.

Az alabbi tünetek önmagukban, vagy együttesen jelentkezve mind gyulladásos mellrák fennállását valószínusítik:

* A mell méretének gyors növekedése és szemmel látható duzzanata (alkalmasint a duzzanat elérhet egy tenyérnyi méretet is néhány napon belül.)

* Viszketés (pruritus) amely nem reagál szteroid tartalmú viszketést csökkento szerekre, krémekre.

* Vöröses-piros vagy sötéten elszínezodött borfelület (erythema) amely gyakran hasonlít a narancs külso héjára (peau d'orange).

* Vöröses kiemelkedések és kemény tapintatú borterületek, amelyek véraláfutásos, ütés vagy nyomás okozta traumához hasonló elváltozások, amelyek nem kisebbednek vagy szunnek meg néhány nap alatt.

* Mellbimbó és a bimbóudvar rendellenes kiemelkedése vagy behúzódása.

* A mellbol a bimbókon keresztül kipréselheto, vagy magától ürülo váladék

* A mellek tapinthatóan melegebbek

* A mellekben jelentkezo folyamatos és hasító jellegu fájdalom

* A bimbóudavar elszínezodése és megkeményedése

* Megnagyobbodott, tapintható nyirokcsomók a hónaljban vagy a kulcscsont feletti területen

* Rendellenes gyorsan növekvo korulirt duzzanat, csomó észlelése a mellben.

AZ ITT LEÍRT TÜNETEK NEM KIZÁRÓLAGOSAN GYULLADÁSOS MELLRÁKBAN JELENTKEZHETNEK. A MELL GYULLADÁSOS KÓRFOLYAMATAI IS HASONLÓ TÜNETEKET OKOZNAK. A GYULLADÁSOS MELLRÁK DIAGNÓZISA KIZÁRÓLAG SZAKEMBER ÁLTAL VÉGZETT SZÖVETTANI BIOPSZIÁS MINTA ELEMZÉSE UTÁN ÁLLÍTHATÓ FEL.

Amennyiben további információkat szeretne kapni a gyulladásos mellrák kórfolyamatával kapcsolatban angol nyelven, kérjük keresse fel hálózati oldalunkat az alábbi helyen:

IBC Help Website

Amennyiben fel szeretne iratkozni az angol nyelvu elektronikus levelezo listánkra, kérjük kattintson ide :

Subscribe to the IBC E-mail List

Egy rövid, jól használható angol nyelvu információs füzet szinten rendelkezésre áll a gyulladásos mellrákkal kapcsolatban. Ennek címe "The Facts About IBC" és megtekintheto az alábbi helyen:

IBC Brochure Information

Miután elolvasta gyulladásos mellrákkal kapcsolatos leírásunkat, Ön valószínuleg többet tud errol a betegségrol, mint az átlagember, vagy esetenként néhány egészségügyi szakember. Kérjük világosítson fel másokat is ennek a betegségnek a létezésérol és kérjük ne feledje, hogy NEM KELL FELTÉTLENÜL A MELLEKBEN TAPINTHATÓ CSOMÓNAK MEGJELENNI AHHOZ, HOGY MELLRÁKJA LEGYEN.

Köszönjük figyelmét és kérjük segítsen nekünk és másoknak ezen ismeretek átadásával!

Magyar forditást készitették: Dr. Boros László (kutató orvos, Los Angeles Kalifornia), Dr. Pasztuhov Ágoston (szülész-nogyógyász szakorvos, Salgótarján) és Dr. Riegler Kálmán (házirovos, belgyógyász szakorvos, Császártöltés, Magyarország)

Témával kapcsolatos hálózati oldalak

-

Top of Page

* SYMPTOMS AND DEFINITION OF IBC in:

* English
* Français (French)
* Deutschen (German)
* Magyarul (Hungarian)
* Españoles (Spanish)
* Nederlands (Dutch)
* Vietnamese
* Portuguêses
* Italiano